Mega platen & CD beurs

53ste Mega Platen & CD Beurs 18 & 19 april 2020

AFGELAST VANWEGE HET CORONA VIRUS

De geboorte van Hip-Hop centraal tijdens 53ste Mega Platen & CD Beurs
Kuifje en andere striphelden op vinyl, Kristoffer Gildenlöw, DJ Collectief en live optredens

Op zaterdag 18 en zondag 19 april vindt in de Jaarbeurs Utrecht de Mega Platen & CD Beurs plaats. Op deze beurs, die voor de 53ste keer wordt gehouden, komen muziekliefhebbers en vinylverzamelaars uit de hele wereld bij elkaar om platen te kopen, boekpresentaties bij te wonen, live optredens te zien en exposities te bezoeken. Ben Merlis (USA) presenteert zijn recente boek Goin’ Off the story of the Juice Crew waarin hij de geboorte van Hip-Hop beschrijft met een foto expo van deze artiesten. Manuel Decker exposeert zijn uitgebreide verzameling Kuifje en andere striphelden op vinyl. Er zijn plaatprimeurs en een Meet & Greet met Kristoffer Gildenlöw. Verder is er de veiling van zeldzaam vinyl door Omega Auctions (UK), de Three Imaginary Boys Popquiz en zijn er DJ demonstraties.

De geboorte van Hip-Hop met boekpresentatie en foto-expositie van en door Ben Merlis en George DuBose

Goin ’Off beschrijft de opkomst en ondergang van Cold Chillin’s platenlabel en haar samenwerking met Warner Bros. Records. Het volgt de carrière van opnamekunstenaars van het label via interviews uit de eerste hand met spelers uit de industrie, producenten, MC’s en DJ’s: Roxanne Shanté was een veertien jaar oude vechtrapper die het diss-record overspande; MC Shan voerde een legendarische vete over de grens met KRS-One; Kool G Rap was een fundamentele deelnemer in wat de media ’gangsta-rap’ noemde; Big Daddy Kane’s snelle lyriek veranderde de manier waarop mensen zongen of rapten; de collegiale Masta Ace probeerde zijn gemeenschap te verheffen tijdens het hoogtepunt van de crack-epidemie; The Genius (aka GZA) was mede-oprichter van de rap-dynastie Wu Tang Clan; en de enigmatische Biz Markie liet de wereld meezingen met zijn hit ‘Just a Friend’.
De presentatie van dit boek Goin’ Off, the Story of the Juice Crew van en met auteur Ben Merlis (USA) wordt ondersteund door een pop-up foto expo van George DuBose. Beide dagen kunnen de eerste 25 kopers een gratis print uitzoeken.

Vinyl expo: Kuifje op vinyl

De Franse collectioneur Manuel Decker verzamelt al zijn hele leven lang vinylplaten. Eind vorig jaar publiceerde hij in Frankrijk zijn naslagwerk Tintin & Les Vinyles. Daarin is zijn complete Kuifje op vinyl verzameling te bewonderen. Voor de expositie op de beurs heeft Manuel zijn Kuifje collectie aangevuld met enige andere comic helden. Denk hierbij aan vinyl LP’s van en met Superman, Batman, Spiderman etc.
Het boek TINTIN & Les Vinyles is verkrijgbaar bij deze expositie en Manuel Decker is persoonlijk aanwezig voor tekst en uitleg. Dit alles nabij het terras in hal 12.

Meet & Greet Kristoffer Gildenlöw

Multi-instrumentalist Kristoffer Gildenlöw is vooral bekend als bassist bij diverse bands als Kayak en Pain of Salvation. Tijdens de beurs lanceert hij zaterdag zijn derde soloalbum op LP en CD getiteld Homebound met een meet & greet.

Andere activiteiten tijdens de beurs:
  • De Three Imaginary Boys Popquiz powered by TivoliVredenburg. Op zondag presenteren de Three Imaginary Boys uit Utrecht hun fabuleuze popquiz, waar iedereen aan mee mag doen en er zijn vele prijzen te winnen waaronder live concertkaartjes beschikbaar gesteld door diverse sponsors. Aanvang zaterdag 15.00 uur.
  • Omega Auctions (UK) veilt op zaterdag circa 100 unieke vinyl platen.
  • DJ Collectief demonstreert de vele vormen van plaatjes draaien op de klassieke en moderne manier met o.a. de DJ’s Ser-V, DNS, Sueside, Fullscale, Main Street, PP Groenveld, Greg D, Setiono, Yodaw, Phatcase, Sebastian Floris, Maurice Julienne, Portable Scratch Society.
Mega Platen & CD Beurs voorjaar 2020
  • Jaarbeurs Utrecht, Jaarbeursplein 6, Utrecht.
  • Zaterdag 18 april van 9.00 tot 17.00 uur
  • Zondag 19 april van 10.00 tot 17.00 uur
  • Entree aan de kassa: € 14,- (kinderen tot 12 jaar gratis)
  • Voorverkoop via de website € 12,50