Mega platen & CD beurs

Topfotograaf Frits van Swoll exposeert op 52ste Mega Platen & CD Beurs 16 & 17 november 2019

George Baker, Robert-Jan Stips’ Supersister, taxatie vinyl, live optredens

Op zaterdag 16 en zondag 17 november 2019 vindt in de Jaarbeurs Utrecht de Mega Platen & CD Beurs plaats. Op deze beurs, die voor de 52ste keer wordt gehouden, komen muziekliefhebbers uit de hele wereld bij elkaar om platen te kopen, boekpresentaties bij te wonen, live optredens te zien en exposities te bezoeken. Dit najaar zal de beurs een expositie tonen met foto’s van jazz- popfotograaf Frits van Swoll. Er zijn Meet & Greets van en met George Baker en Robert Jan Stips. Daarnaast presenteert en signeert de Oostenrijkse topverzamelaar Hans Pokora zijn nieuwste boek met zeldzame platenhoezen. Muziek blijkt een goede investering te zijn: popcultuur expert Ian Shirley (UK) is aanwezig bij de presentatie van de Rare Record Price Guide 2020 en voor taxaties van zeldzame platen en CD’s.

Foto-expositie Frits van Swoll

De jarenlange loopbaan als fotograaf/ontwerper begon voor Frits van Swoll begin jaren zestig. Vanwege zijn passie voor jazzmuziek fotografeerde hij indertijd veelal Amerikaanse musici tijdens de concerten die zij in Nederland gaven. Denk hierbij aan Nina Simone, Thelonious Monk, Louis Armstrong en Ella Fitzgerald. Diverse foto’s van deze artiesten werden tevens gebruikt als ontwerp voor platenhoezen. In de jaren erna fotografeerde en werkte van Swoll samen met veel Nederlandse artiesten. Zo ontwierp hij platenhoezen voor Boudewijn de Groot, Golden Earring, Lenny Kuhr, Alquin en Martine Bijl. In de jaren negentig richtte van Swoll zich op het regisseren van videoclips. De eerste geruchtmakende clips van Di-rect en Anouk kwamen van zijn hand. Deze veelzijdige fotograaf exposeert een aantal van zijn mooiste foto’s tijdens de beurs en presenteert hij twee boeken My Jazz Moments (met Philip Freriks) & Vinyl in Stills. Frits is zelf het gehele weekeinde aanwezig voor tekst en uitleg.

Meet & Greet Robert Jan Stips en George Baker

Tijdens de beurs vindt een presentatie plaats van de legendarische Nederbeat band Supersister: de eerste vijf albums van deze band worden heruitgegeven in een gelimiteerde vijfdelige vinyl elpee box. Frontman Robert Jan Stips zal aanwezig zijn op zondag voor een optreden en signeersessie. Ook aanwezig voor een meet en greet op deze dag is George Baker: Het is exact vijftig jaar geleden dat Little Green Bag voor het eerst de hitlijsten beklom om daarna begin jaren negentig als openingssong te worden gebruikt door Quentin Tarantino in Reservoir Dogs.

Taxatie zeldzame platen: een goede investering

Terwijl een volgende recessie nog op zich laat wachten zijn de prijzen van unieke en gewilde platen omhoog geschoten. Verzamelaars zijn bereid grote bedragen te betalen voor zeldzame releases in perfecte conditie. Een goede hulp hierbij is de Rare Record Price Guide 2020. Een catalogus met prijzen van zeldzame platen: van Pink Floyd’s debuut LP, via de meest gewilde platen uit de psychedelische periode tot platen van The Beatles. Auteur Ian Shirley, journalist bij het vooraanstaande Britse muziekblad Record Collector, zal op zaterdag aanwezig zijn om platen van bezoekers te taxeren, vragen te beantwoorden en zijn boek te signeren.

8001 Record Collector Dreams

Tijdens de Mega Platen & CD Beurs presenteert de Oostenrijkse topcollectioneur Hans Pokora zijn laatste boek uit een bijzondere reeks getiteld 8001 Record Collector Dreams. Daarin geeft Pokora een overzicht van zeldzame en unieke folk, beat, garage en psychedelische platen uit de jaren zestig en zeventig. Pokora verzamelt al meer dan veertig jaar zeldzame platen uit deze periode. Dit boek is de achtste en laatste in een reeks naslagwerken voor muziekverzamelaars. Hans Pokora zal op de Platenbeurs aanwezig zijn om zijn boek te signeren en taxaties te verrichten.

Andere activiteiten tijdens de beurs
  • De Three Imaginary Boys Popquiz powered by TivoliVredenburg. Op zaterdag 20 november presenteren de Three Imaginary Boys uit Utrecht hun fabuleuze popquiz, waar iedereen aan mee mag doen en er zijn vele prijzen te winnen waaronder live concertkaartjes beschikbaar gesteld door diverse sponsors. Aanvang 15.00 uur.
  • De band The Blue Mask speelt live Velvet Underground songs op zaterdag
  • Omega Auctions (UK) veilt op zaterdag circa 100 unieke vinyl platen
Mega Platen & CD Beurs najaar 2019
  • Jaarbeurs Utrecht, Jaarbeursplein 6, Utrecht.
  • Zaterdag 16 november van 9.00 tot 17.00 uur
  • Zondag 17 november van 10.00 tot 17.00 uur
  • Entree aan de kassa: € 14,- (kinderen tot 12 jaar gratis)
  • Voorverkoop via de website:€ 12,50